Meer informatie? Bel voor een afspraak 06 206 313 91

Tips & Trucs /

Hier vind u handige weetjes over internet en uw computer

Grote schoonmaak van uw Computer

Uw pc heeft onderhoud nodig. Zowel fysiek als softwarematig. Het is even werk maar uw computer zal sneller, stiller, beter draaien. En niet te vergeten: langer mee gaan!
Schoonmaken van stof doet u minstens 1 keer per jaar. Onderhoud aan software een paar keer per jaar. Het is belangrijk dit te doen.

Allereerst moet de pc in zijn geheel afgekoppeld worden. Stekkers en snoeren eruit. Zijkant eraf draaien zodat u in de binnenkant het stof kunt verwijderen.
Het stof verwijderen doet u met een stofzuiger of kruimeldief met een plastic opzetstuk op een zachte stand. Stof op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals in de vinnen van de ventilators, kunt u verwijderen met een spuitbus met perslucht in combinatie met een stofzuiger die de weggeblazen stofdeeltjes opzuigt. Verwijder hardnekkig stof met een niet statisch kwastje en de stofzuiger erbij. Is de binnenkant stofvrij dan kunt u de pc weer dichtdraaien en aansluiten.

Software (Windows) opschonen.

Uw pc wordt in de loop van de tijd steeds langzamer, dit komt doordat het register vol raakt, er programma's worden geinstalleerd en verwijderd en bestanden rondslingeren.

Stap 1 Scannen

Scan uw hele pc op virussen en malware. Dit kan bv met Ad-aware en AVG virusscanner. Dit kan een hele tijd duren.

stap 2 Schijfcontrole

Met Schijfcontrole kunt u de bestanden en de harde schijf controleren. Volg de onderstaande stappen om de Schijfcontrole te starten.

 • Klik op Start en Deze computer.
 • Klik met de rechtermuisknop op de harde schijf die u wilt scannen ( meestal C)en klik op Eigenschappen.
 • Klik op het tabblad Extra en dan op Nu controleren. Er wordt een venster met twee opties weergegeven.
 • Markeer de selectievakjes en klik op Start om verder te gaan. Het programma vraagt u om de computer opnieuw op te starten, doe dit.
 • De computer start opnieuw op en het programma Schijfcontrole begint met het scannen van de harde schijf. Dit kan ook weer enige tijd duren.

Stap 3 Schijfopruiming

Met het hulpprogramma Schijfopruiming kunt u tijdelijke bestanden en bestanden in de Prullenbak verwijderen. Volg de onderstaande stappen om Schijfopruiming te gebruiken.

 • Klik op Start en Uitvoeren. Voer de opdracht "cleanmgr.exe" in en klik op OK. (Voor windows xp, start- programma's - bureau accessiores - systeemwerkset - schijfopruiming) Het kan enige tijd duren voordat Schijfopruiming wordt gestart.
 • Selecteer het station dat u wilt opruimen.
 • Vervolgens in het hoofdmenu alleen de volgende selectievakjes aangevink: Tijdelijke internetbestanden. Prullenbak. Tijdelijke bestanden.
 • Klik op OK om het proces te starten.

Stap 4 Programma's verwijderen

Nu is het de tijd om kritisch naar uw programma's te kijken. Wat hebt u nog nodig en wat kan verwijderd worden? Doe dit bij voorkeur via het configuratiescherm - programma's en bestanden. Klik op een programma die u wilt verwijderen en dan op verwijderen.

Stap 5 Defragmentatie

Als u uw computer een paar maanden hebt gebruikt, is de informatie verdeeld op de harde schijf opgeslagen. Dit wordt fragmentatie genoemd en de prestaties nemen hierdoor af. Volg de onderstaande stappen om de harde schijf te defragmenteren:

 • Klik op Start en Uitvoeren.
 • Voer de opdracht "dfrg.msc" in en klik op OK.
 • In het prorgramma kiest u de harde schijf die u wilt defragmenteren (meestal C)en klikt u op defragmenteren.

Als het goed is zal uw computer weer werken als een zonnetje!

Doorstuur mailtjes pas ermee op! Uitleg Hoax mail.

Je kent het wel, je ontvangt een mailtje met een leuk pps (powerpoint) filmpje. Velen sturen deze filmpjes door naar vrienden die ze dan ook weer bekijken. Zonder na de denken gewoon via de doorstuurknop. Het gevolg: alle mailadressen van vorige ontvangers blijven staan.

Nog erger zijn mailtjes van een andere strekking. Hierin wordt je meestal dringend verzocht door te sturen.

Voorbeelden:

 • Je wordt gewaarschuwd voor een virus en je moet al je vrienden waarschuwen door ze de mail door te sturen
 • Je kunt geld verdienen door een mailtje door te sturen naar je contacten.
 • Je moet een mailtje doorsturen, doe je het niet dan krijg je pech.
 • Wat ook voorkomt is een zielig verhaal (vaak over een zieke) die je ook door moet sturen of je kunt geld ergens naartoe sturen.

Deze mailtjes zijn zogenaamde hoaxen.

Een hoax is een Engelse term en staat voor bedrog, oplichterij. In de computerwereld betekent een hoax een valse melding, voornamelijk via e-mail verspreid. Het doel van de oorspronkelijke verzender is om anderen middels het nepbericht aan te zetten tot het doorsturen naar vele anderen, waardoor uiteindelijk mailservers overbelast kunnen raken.
Daarnaast zijn hoaxes goede bronnen van e-mail adressen voor spammers, aangezien veel mensen de berichten doorsturen waarbij dan alle e-mail adressen van de voorgaande ontvangers nog vermeld staan.
Het doorsturen van een hoax draagt dus ook bij aan het in stand houden van spam.
Stuur dus dit soort mail nooit door!! Gooi het meteen weg liefst zonder openen.

Heb je een mail ontvangen met een leuk of grappig filmpje, en wil je het perse doorsturen?

Doe dit dan via BCC in je mailprogramma.
Voordeel is onder BCC dat anderen niet alle adressen zien!
Dat is veiliger en veel mensen willen hun mailadres niet zo maar overal terug zien.
In Outlook Express moet je bij Beeld de optie Alle koppen aanvinken om BCC te kunnen zien.

Ben je niet zeker van een mail dan kun je altijd hier controleren:
www.virusalert.nl Gebruik de zoekfunctie van deze website.